More

  ”Hän menetti ääneni” – Amerikan irlantilaiset Bideniä vastaan

  Useat mielenosoitukset Yhdysvalloissa Pyhän Patrickin päivänä viittaavat todelliseen uhkaan nykyistä Yhdysvaltain presidentti Joe Bideniä kohtaan. Biden uhkaa menettää keskeiset äänet vaa'ankieliosavaltioissa.

  Lue taustaa: Netanyahun tuki rakoilee jo omienkin keskuudessa

  Eräänä iltana vuonna 2004 John Francis Mulliganin, Yhdysvalloissa syntyneen Irlannin kansalaisen, ollessa Länsirannalla, hänelle entuudestaan tuntematon muukalainen pyysi häntä viemään hänet hautajaisiin.

  ”Se oli ulkonaliikkumiskiellon jälkeen Nablusissa, ja palestiinalaisia ei päästetty kaduille. Nuori mies oli tapettu aiemmin samana päivänä, ja uskonnollisten vakaumusten vuoksi hänen perheensä piti haudata hänet 24 tunnin kuluessa,” Mulligan muistelee. Mutta jos he menivät ulos, Israelin asevoimat ”avasivat tulen heitä vastaan ulkonaliikkumiskiellon rikkomisen vuoksi”.

  Kuolleen miehen äiti kysyi Mulliganilta: ”Voitko marssia kanssamme? Voitko seistä eturintamassa perheemme kanssa? Koska he eivät ammu sinua, olet valkoinen… Tarvitsen vain jonkun, kirjaimellisesti, seisomaan kanssani.”

  Tämä hetki – kamppailu kuolleiden hautaamiseksi rauhassa – syöpyi Mulliganin mieleen. Mulligan, 54 vuotias, joka kävi alakoulua Pohjois-Irlannissa Irlannin tasavaltalaisarmeijan aiheuttamien vaikeuksien aikaan 1970-luvun lopulla.

  ”Minusta tuntui hyvin samanlaiselta kuin olisin mennyt poliittisiin hautajaisiin Pohjois-Irlannissa, missä helikopterit olisivat yläpuolella – silloin ne olivat Britannian armeijaa. Ja tässä se oli Israelin armeija”, hän sanoo. ”Se todella resonoi.”

  Mulligan viittaa näihin yhtäläisyyksiin osana syytä, miksi hän kokoontuu muiden Amerikan irlantilaisten kanssa Yhdysvalloissa tukemaan Gazaa.

  Puun ja kuoren välissä

  Irlannin tasavallan ja Pohjois-Irlannin johtajat tapaavat Bidenin tänä viikonloppuna. Ensimmäinen ministeri Michelle O’Neill tapasi Bidenin perjantaina ja kertoi hänelle, että ”maailma seuraa kauhuissaan palestiinalaisten kansanmurhaa” ja kehotti häntä työskentelemään välittömän tulitauon ja suvereenin Palestiinan valtion puolesta.

  Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden on hankalassa asemassa yrittäen pitää kiinni vallankahvastaan, samalla kun amerikkalaiset yhä enenevissä määrin kritisoivat, kyseenalaistavat ja suoraan tuomitsevat Yhdysvaltojen vankkumattoman tuen Israelille ja sen harjoittamalle tyrannialle ja kansanmurhalle.

  Odotettavissa on, että Biden koittaa puhdistaa oman maineensa ja pestä kätensä skandaalinomaisesta konfliktista. Jää nähtäväksi kuinka hyvin hän tulee onnistumaan siinä. Varmaa kuitenkin on, ettei Israelin tuki ole enää yhtä horjumatonta kuin aikaisemmin. Voi olla että Israelin pääministeri Netanyahu joutuu vielä jättämään valtaistuimensa sodan takia.

  Ajankohtainen
  Ajankohtainen
  Ajankohtainen on kotimainen uutispalvelu, joka tarjoaa ajankohtaisia uutisia, artikkeleita ja analyyseja niin kotimaasta kuin maailmaltakin. Pyrimme tuomaan lukijoillemme luotettavaa, objektiivista ja tasapuolista tietoa eri aihealueilta, olipa kyse sitten kansainvälisistä tai kotimaisista tapahtumista.

  Uusimmat

  Aiheeseen liittyen