More

  Drooneilla Venäjää vastaan

  Ukrainan sekä myös Venäjän lisääntynyt droonien käyttö on siirtänyt konfliktia pois etulinjasta iskuihin toistensa sotilaalliseen, energia- ja liikenneinfrastruktuuriin.

  Miehittämättömien järjestelmien eli droonien kehittäminen on avainasemassa, jotta Kiova saa etulyöntiaseman ”lukumääräisesti ylivoimaisiin” Venäjän joukkoihin nähden, Ukrainan komentaja Oleksandr Syrskyi sanoi myöhään maanantaina.

  ”Miehittämättömien järjestelmien käytön kehittäminen on prioriteettini”, Syrskyi totesi Telegramissa tavattuaan varamiehensä Vadym Sukharevskyin. ”Etsimme epäsymmetrisiä ratkaisuja saavuttaaksemme laadullisen etulyöntiaseman numeerisesti ylivoimaista vastustajaa vastaan.”

  Samalla kun Ukrainan armeija kärsii ase- ja miehistöpulasta taistelukentällä, Moskovan joukot ovat lisänneet painetta koko rintamalla ja saavuttaneet asteittain voittoja.

  Presidentti Vladimir Putin, jolle annettiin sunnuntaina uudet kuusi vuotta vallassa Venäjän presidentinvaalien voittamisen jälkeen, sanoi Moskovan joukoilla olevan etulyöntiasema Ukrainan taistelukentällä ja sanoi jatkavansa Ukrainan sotilasoperaatiota.

  Droonit muuttavat koko taistelun kuvan

  Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi määräsi osana sotilaallisia uudistuksiaan helmikuussa perustamaan Ukrainan asevoimiin erillisen droneille omistetun haaran. Sukharevskyi määrättiin vastaamaan miehittämättömien järjestelmien kehittämisestä ja niiden sotilaskäytöstä.

  Sotilaalliset analyytikot ovat tuumineet, että droonit voisivat teoriassa antaa Ukrainalle teknologisen etulyöntiaseman Moskovaan verrattuna, kun otetaan huomioon sen pula tykistöammuksista ja muista perinteisemmistä aseista.

  Myös Venäjän drooniteollisuus kehittyy kuitenkin nopeasti, joten on erittäin epätodennäköistä että Ukraina saa minkäänlaista etulyöntiasemaa millään sotateknisellä alueella jo reilu kaksi vuotta kestäneessä sodassa. Ukrainan aloittama, mutta Venäjän pian omaksuma droonisodankäynti on näytellyt suurta osaa molempien osapuolien sotatoimissa.

  Suomen puolustusvoimat seuraa tarkasti Ukrainan sodan droonien käyttöä ja on jo ottanut oppia droonisodankäynnin puolustustekniikoista. Ukrainan sota on ensimmäinen suurempi konflikti, jossa droonien käyttö on näin näkyvässä osassa ja suorastaan avainasemassa. Droonitiedustelun avulla puolustaja näkee vihollisen liikkeet koko ajan, ja pystyy reagoimaan muuttuviin tilanteisiin nopeasti.

  Ajankohtainen
  Ajankohtainen
  Ajankohtainen on kotimainen uutispalvelu, joka tarjoaa ajankohtaisia uutisia, artikkeleita ja analyyseja niin kotimaasta kuin maailmaltakin. Pyrimme tuomaan lukijoillemme luotettavaa, objektiivista ja tasapuolista tietoa eri aihealueilta, olipa kyse sitten kansainvälisistä tai kotimaisista tapahtumista.

  Uusimmat

  Aiheeseen liittyen