Enemmistö Yhdysvaltain edustajainhuoneen republikaanisenaattoreista yhtyi Bidenin hallinnon viimeaikojen kiireellisimpään uudistukseen, sosiaalisen median applikaation TikTokin bannaukseen.1 Tämä on Yhdysvaltojen historian syvimmälle ulottuva sensurointiyritys, joka on suora hyökkäys Yhdysvaltojen kansalaisten oikeutta sananvapauteen ja saada informaatiota mistä tahansa lähteestä vastaan. Moni yhdysvaltalainen uskoo, että nämä ovat heidän perusoikeutensa.
Washington ei luonnollisestikaan esitä asiaa näin. Virallinen selitys asialle on, että Yhdysvaltain lainsäätäjät ja tiedusteluviranomaiset pelkäävät Kiinan hallituksen voivan käyttää TikTokia päästäkseen käsiksi miljoonien käyttäjiensä henkilötietoihin ja käyttää algoritmeja näyttääkseen heille videoita, jotka voivat vaikuttaa heidän näkemyksiinsä, myös tulevissa presidentinvaaleissa.
Kiina ei ole kuitenkaan Yhdysvaltojen nykyisten lainsäätäjien suurin huolenaihe, Kiinaa käytetään asiassa vain keppihevosena. Tämän todistaa yksistään jo se, ettei Yhdysvaltain hallinto ole tehnyt minkäänlaisia toimia kiinalaisten pääsyn estämiseksi Yhdysvaltojen kriittisen infrastruktuurin pariin.
Jos Kiina olisi oikea uhka, mitkä olisivat ensimmäiset toimet?
Yhdysvaltojen nykyinen hallinto ei ole tehnyt mitään estääkseen Kiinaa ostamasta maanviljelymaata Yhdysvalloista, jotta kiinalaiset eivät voisi kontrolloida Yhdysvaltojen sisäistä ruoantuotantoa. Tällä tavoin Kiinalla, jonka kongressi väittää olevan kaikkein suurin uhka Yhdysvalloille, ei olisi keinoja näännyttää yhdysvaltalaisia nälkään.2
Yhdysvaltain nykyinen hallinto ei niin ikään ole tehnyt mitään estääkseen, ettei kiinalaisilla olisi kontrollia tai pääsyä amerikkalaisten juomaveteen, energiantuotantoon tai viestintäinfrastruktuuriin. Perusasioita, jotka pitävät yhdysvaltalaiset hengissä, joita jokaista tarvitaan ja joiden merkitys korostuu mahdollisen konfliktin aikana.
Yhdysvaltojen nykyinen hallinto ei ole niin ikään tehnyt mitään estääkseen, etteivät kiinalaiset kontrolloisi Yhdysvaltojen taloutta, eivätkä he ole tehneet mitään estääkseen Yhdysvaltojen massiivista velkaantumista Kiinalle.3
Yhdysvaltojen nykyinen hallinto ei ole myöskään tehnyt mitään estääkseen, ettei Yhdysvallat siirtäisi tuotantoaan kiinaan, tai estääkseen jättimäisen osan tuotteidensa myynnistä Kiinaan, joka rikastuttaa kiinalaiset ja köyhdyttää yhdysvaltalaiset.
Yhdysvaltojen nykyinen hallinto ei ole tehnyt myöskään mitään estääkseen kiinalaisten rahoittavan heidän yliopistojaan ja muita opintolaitoksia, saaden näin haltuunsa jalansijaa Yhdysvaltojen tulevaisuudesta ja seuraavan sukupolven päättäjien mielistä.4
Yhdysvaltojen nykyinen hallinto ei ole edelleenkään ole tehnyt elettäkään estääkseen kymmenien tuhansien kiinalaisten maahanmuuttajien virtaa maahan. Yhdysvallat ei myöskään ole estänyt Kiinaa rakentamasta kriittistä infrastruktuuria alueille, joita Yhdysvallat käytännössä hallitsee.5
Kiina valmistaa myös yhdysvaltalaisten vitamiinit ja antibiootit, edelleen, mutta tällä ei kongressin mielestä ilmeisesti ole vaikutusta yhdysvaltalaisten turvallisuuteen tai terveyteen.
Jos Kiina olisi sellainen uhka kuin väitetään, Yhdysvaltain nykyinen hallinto varmasti myös ensimmäisenä miettisi miten estetään kiinalaisten soluttautuminen yhdysvaltalaiseen lääketieteelliseen tutkimustyöhön. Kiinalaisten osallistuminen Yhdysvaltojen muuhun tieteelliseen tutkimustyöhön, kuten myös muuhun vastaavaan tutkimus ja kehitystyöhön estettäisiin varmasti myös ensimmäisten joukossa.
Mutta ei, Yhdysvaltojen nykyinen hallinto, jotka sanovat suureen yhteen ääneen, että heidän suurin motiivinsa on suojella kansalaisia ja lapsia Kiinalta, ei ole tehnyt yllä mainituista yhtäkään toimenpidettä, eikä heillä ole edes aikomusta tehdä niitä.
Sen sijaan, Yhdysvaltain nykyinen hallinto haluaa taistella pahaa Kiinaa vastaan estämällä sosiaalisen median applikaation TikTokin, jonka emoyhtiö ByteDance ei edes ole kiinalaisten pääomistama ja on itse asiassa estetty myös Kiinassa.
ByteDancen omistavat suuri joukko kansainvälisiä sijoittajia, ryhmä yhdysvaltalaisia työntekijöitä sekä applikaation perustajat, kiinalainen kaksikko, jotka omistavat yhtiöstä vain 20 prosenttia. ByteDance, joka on kuluttanut valtavat määrät rahaa noudattaakseen Yhdysvaltojen hallinnon vaatimuksia ja tietoturva-asetuksia, on enemmän amerikkalainen kuin kiinalainen yhtiö.6
Ennusteiden vaikutus vaalitulokseen
Lain kiireellisyyteen vaikuttaa toki Yhdysvaltain presidentinvaalit, mutta ei sen takia että Kiina voisi vaikuttaa vaaleihin. Nykyiset lainsäätäjät eivät halua, että Donald Trump pääsee takaisin valtaan, ja jos kansalta estetään keinot tuen osoittamiseen, on heille helpompi uskotella, ettei Trumpilla ole laajaa kannatusta ja että Trumpin kannatus on vain pienen piirin hölmöilyä.
Vaalien alla julkaistavilla ennusteilla on tutkittu olevan vaikutusta itse vaalikäyttäytymiseen. Tutkimukset osoittavat, että ennusteilla on sekä suoria että epäsuoria vaikutuksia äänestyskäyttäytymiseen.
Äänestäjät saattavat olla taipuvaisempia äänestämään ehdokasta, jonka he uskovat voittavan ennusteiden perusteella. Tämä voi johtaa itseään toteuttavaan profetiaan, jossa ennustettu voittaja todella voittaa, koska ennusteet kannustavat ihmisiä äänestämään häntä. Hallitsemalla ennusteita hallitaan ihmisten äänestyskäyttäytymistä. Tätä yritettiin myös vuonna 2016, mutta silloin sosiaalista mediaa ei vielä hallittu samalla tavoin kuin 2020 vaaleissa.
Jos äänestäjät uskovat, että tietty ehdokas on todennäköisesti voittava, he saattavat olla myös halukkaampia tutustumaan ehdokkaaseen ja hänen politiikkaansa.
Jos media keskittyy positiivisessa uutisoinnissaan yhteen tiettyyn ehdokkaaseen, se voi lisätä kyseisen ehdokkaan näkyvyyttä ja vaikuttaa äänestäjien mielipiteisiin, varsinkin jos media samaan aikaan kirjoittaa vastaehdokkaasta negatiiviseen sävyyn. Median rooli ehdokkaiden esilletuonnissa ja äänestyskäyttäytymisessä onkin merkittävä, ja usein vähemmistöehdokkaat saavat vähemmän näkyvyyttä, myös meillä kotimaassa.
Lyhyesti muotoiltuna, koska äänestäjät äänestävät todennäköisimmin ehdokasta, jonka uskovat voittavan, tulee vallanpitäjien poistaa näkyvä tuki vastaehdokkaalta, sekä muokata ennusteet niin, että ne suosivat haluttua ehdokasta. Käytännössä tämä poistaminen tapahtuu joko valeuutiseksi liputtamisena, disinformaatioksi leimaamisena tai yksinkertaisesti estämällä tällaisen sisällön jakaminen.
Tämä käytäntö oli jo vahvasti käytössä Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa 2020, kun Donald Trumpin kannattajat ja koko MAGA-liike hiljennettiin. Nyt vaalivuonna käytössä ovat samat aseet, mutta oman lisänsä soppaan tuovat sekä TikTok että Elon Muskin omistama viestipalvelu X (aikaisemmin Twitter).
Keinot tähän ovat yleisesti Internetissä käytössä olevat ”riippumattomat faktantarkastajat”. Väite siitä, ettei faktantarkastus ole sensuuria voisi teoriassa pitää paikkansa, mutta jos faktantarkastajat ovat puolueellisia, siitä absoluuttisesti tulee sensuuria. Kaikkein tärkein kysymys onkin, kuka palkkaa ja valvoo faktantarkastajia. Tämä onkin asia, joka salataan täysin, koska se ei ole riippumatonta tai puolueetonta.
Yhdysvaltojen valtava etujärjestö-, eli lobbauskoneisto
Christians United for Israel, American Israel Public Affairs Committee sekä Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations ovat Yhdysvaltojen suurimmat Israel-myönteiset lobbaajaryhmät. Heidän vaikutuksensa Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaan sekä lainsäätäjiin on kiistaton.
AIPAC esimerkiksi yhdistää ehdokkaita vaalikampanjarahoittajiin vain, jos ehdokas on antanut kirjallisen vakuutuksen tuestaan Israelille ja sen harjoittamalle politiikalle. AIPAC rahoitti myös vaaleja itse vuonna 2020, ensimmäistä kertaa.
Israelin toimet Gazassa ovat aiheuttaneet maailmanlaajuisesti valtavasti närää, eikä vähiten Yhdysvalloissa. Jopa itse presidentti Biden on kyseenalaistanut palestiinalaisten kansanmurhan, ja Netanyahun vallan jatkuminen vaikuttaa entistä epävarmemmalta päivä päivältä.7
TikTokin käyttäjät jakavat ahkeraan videoita ja mielipiteitä Gazasta, mutta yllättäen TikTokin suosituimmissa aihesanoissa (keyword) ei nykyään löydy mainintaa Israelista tai Gazasta. Myös Googlen emoyhtiö Alphabet sekä Facebookin ja Instagramin omistava Meta osallistuvat pitkään jatkuneeseen sensuuriin. Myös kaikki julkiset tekoälymallit kieltäytyvät keskustelemasta aiheesta nykyään kokonaan.
Lobbaajat haluavat TikTokin joko yhdysvaltalaisten käsiin, jolloin he voivat kontrolloida jaettua sisältöä, tai sitten estää TikTokin kokonaan. He eivät voi vaarantaa Yhdysvaltojen tukea Israelille, joka on koko valtion elämänlanka alueella, jonka sytytyslanka on jo tulessa.
Kiire johtuu siitä, että vallanpitäjät haluavat hiljentää huolestuneet kansalaiset, jotka eivät jaa yleisen narratiivin mukaisia näkemyksiä ja narratiivia tukevia videoita. Sillä ei ole mitään tekemistä Kiinan kanssa. Kiina on vain savuverho, jota käytetään siihen, että asia saadaan näyttämään uskottavalta ja oikeutetulta.
Seuraava askel onkin Elon Muskin omistama viestipalvelu X, joka ei painostuksesta huolimatta ole sallinut valtiotason sensuuria alustallaan sen hankinnan jälkeen. Tämä onnistuu säätämällä TikTok-laki, joka mahdollistaa kaikkien niiden yhtiöiden pakkomyynnin, jotka ”sekaantuvat Yhdysvaltojen vaaleihin”, eli ”muodostavat uhan kansalliselle turvallisuudelle”.
Ajankohtainen
Victor A. Lausas
info@ajankohtainen.fi
Viitteet
1. https://shorty.fi/cpue
2. https://shorty.fi/4iA6
3. https://shorty.fi/hceq
4. https://shorty.fi/PTjV
5. https://shorty.fi/lhAP
6. https://shorty.fi/yhhy
7. https://shorty.fi/g5-s