More

  Islannissa tulivuorenpurkaus, Grindavik evakuoitu

  Islannissa Reykjanesin niemimaalla, lähellä Reykjavikia, sijaitseva tulivuori on purkautunut jälleen lauantaina. Tämä on jo neljäs purkaus joulukuun jälkeen. Islannin ilmatieteen laitos raportoi kirkkaan oranssin laavan ja savun nousevan ilmaan tummaa yötaivasta vasten.

  Suorat lähetykset alueelta näyttivät sulan laavan suihkulähteitä, jotka kohosivat maan halkeamista. Viranomaiset olivat varoitelleet purkauksen mahdollisuudesta jo viikkojen ajan.

  Islannin ilmatieteen laitos ilmoitti verkkosivuillaan: ”Varoitus: Reykjanesissa alkoi tulivuorenpurkaus”. Keflavikin lentokentän verkkosivusto kuitenkin kertoi, että lentokenttä pysyy avoinna sekä lähteville että saapuville lennoille.

  Läheinen Grindavikin kalastajakaupunki, jonne osa asukkaista oli palannut aikaisempien purkausten jälkeen, evakuoitiin uudelleen. Tammikuussa tapahtunut purkaus tuhosi useita koteja kaupungissa.

  Islannin poliisi on julistanut alueelle hätätilan ja väestönsuojeluviranomaiset ovat lähettäneet helikopterin tutkimaan purkauksen laajuutta.

  Suosittu Blue Lagoon -geoterminen kylpylä sulki ovensa purkauksen vuoksi, kuten se on tehnyt aikaisempienkin purkausten aikana.

  ”Olemme evakuoineet ja väliaikaisesti sulkeneet kaikki toimipisteemme”, kylpylän operaattori ilmoitti verkkosivuillaan. ”Pysymme suljettuina sunnuntaihin 17. maaliskuuta asti. Lisätietoja ja päivityksiä julkaistaan, kun niitä on saatavilla.”

  Islannissa on yli 30 aktiivista tulivuorta, mikä tekee saaresta houkuttelevan kohteen tulivuorimatkailun harrastajille. Viimeisin purkaus tapahtui samalla alueella kuin edellinenkin, Hagafellin ja Stora-Skogfellin vuorten välissä.

  Vuonna 2010 Etelä-Islannissa tapahtunut Eyafjallajokull-tulivuoren purkaus aiheutti massiivisia tuhkapilviä, jotka levisivät laajalle Eurooppaan. Purkaus esti noin 100 000 lentoa ja pakotti satoja islantilaisia jättämään kotinsa.

  Ajankohtainen
  Ajankohtainen
  Ajankohtainen on kotimainen uutispalvelu, joka tarjoaa ajankohtaisia uutisia, artikkeleita ja analyyseja niin kotimaasta kuin maailmaltakin. Pyrimme tuomaan lukijoillemme luotettavaa, objektiivista ja tasapuolista tietoa eri aihealueilta, olipa kyse sitten kansainvälisistä tai kotimaisista tapahtumista.

  Uusimmat

  Aiheeseen liittyen