More

  Texasin rajavalvontalain kohtalo puntarissa

  Yhdysvaltojen Texasin osavaltion rajan ovat ylittäneet miljoonat laittomat siirtolaiset. Texasin osavaltiolla olisi lailliset keinot estää siirtolaisten virta, mutta Joe Bidenin hallinto tekee kaikkensa pitääkseen rajat auki. Tämä on johtanut määräysten edestakaiseen pallotteluun ja erittäin sekavaan tilanteeseen rajalla.

  Lue taustaa: Trump lupasi sulkea Bidenin avoimet rajat ensimmäisenä päivänä
  Lue taustaa: Miksi Biden vaarantaa sisäisen turvallisuuden pitämällä rajat auki?
  Lue lisää: Texasin rajavalvontalaki edelleen odotustilassa
  Lue lisää: 20 Yhdysvaltain osavaltiota haastoivat Bidenin hallinnon oikeuteen

  Yhdysvaltain muutoksenhakutuomioistuin aloitti keskiviikkona kuulemisen siitä, pitäisikö Texasin jatkaa republikaanien tukeman lain estämistä, joka valtuuttaisi osavaltion viranomaiset pidättämään ja asettamaan syytteeseen siirtolaisia laittomasta Yhdysvaltain ja Meksikon rajan ylittämisestä.

  New Orleansissa sijaitsevan 5. Yhdysvaltain muutoksenhakutuomioistuimen kolmen tuomarin paneeli käsittelee osavaltion valitusta tuomarin päätöksestä, joka esti SB4:nä tunnetun lain voimaantulon. Muutoksenhakutuomioistuimen paneeli joutuu pohtimaan asiaa samalla myös demokraattipresidentti Bidenin hallinnon ja kansalaisoikeusjärjestöjen kannalta.

  Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomari Samuel Alito esti maanantaina väliaikaisesti oikeudellisen päätöksen, joka antaisi Texasin osavaltion viranomaisille laajat valtuudet pidättää, asettaa syytteeseen ja määrätä poistettavaksi ihmisiä, jotka ylittävät rajan laittomasti Meksikosta.

  Alito antoi määräyksensä – demokraattipresidentti Joe Bidenin hallinnon pyynnöstä1 – sen jälkeen, kun New Orleansissa toimiva 5. Yhdysvaltain muutoksenhakutuomioistuin keskeytti lauantaina liittovaltion tuomarin päätöksen, joka oli estänyt republikaanien tukeman Texasin lain.

  5. Yhdysvaltain muutoksenhakutuomioistuin oli alun perin keskeyttänyt tuomion, ja Yhdysvaltain korkein oikeus vahvisti päätöksen tiistaina, mikä antoi Texasille hetken aikaa panna laki täytäntöön ja estää laittomien siirtolaisten virta. Kuitenkin, vain tunteja myöhemmin, erittäin epätavallisella liikkeellä, 5. Yhdysvaltain muutoksenhakutuomioistuimen kolmen tuomarin paneeli muutti aikaisemman päätöksensä äänin 2-1.

  Kiista Texasin laista on yksi republikaanien osavaltion virkamiesten ja Bidenin hallinnon välisistä oikeudellisista taisteluista osavaltion kyvystä valvoa rajaa. Texasin viranomaiset ovat syyttäneet Bideniä laittomista rajanylityspaikoista, jotka heidän mukaansa vievät osavaltioiden resursseja ja uhkaavat yleistä turvallisuutta.


  Viitteet
  1. https://shorty.fi/0Kp6

  Ajankohtainen
  Ajankohtainen
  Ajankohtainen on kotimainen uutispalvelu, joka tarjoaa ajankohtaisia uutisia, artikkeleita ja analyyseja niin kotimaasta kuin maailmaltakin. Pyrimme tuomaan lukijoillemme luotettavaa, objektiivista ja tasapuolista tietoa eri aihealueilta, olipa kyse sitten kansainvälisistä tai kotimaisista tapahtumista.

  Uusimmat

  Aiheeseen liittyen