Hyökkäys humanitaariseen saattueeseen, jossa kuoli useita ulkomaisia avustustyöntekijöitä. Sairaalan tuhoutuminen, jossa kuoli satoja. Ilmahyökkäys vieraan maan konsulaattiin vieraassa maassa.
Nämä ovat vain osa Israelin toimista Gazassa ja lähialueella, pelkästään tällä viikolla. Ja ne vain lisäävät Israelia vastaan esitettyjä syytöksiä sotarikoksista ja jopa kansanmurhasta.
Mutta vaikka Israelin länsimaisia liittolaisia uhkaa syytteet osallisuudesta sotarikoksiin, monet jatkavat aseiden lähettämistä Israeliin. Tämä siis samaan aikaan kun länsi on lopettanut avustusten antamisen Gazassa työskentelevälle Yhdistyneiden Kansakuntien tärkeimmälle avustusjärjestölle UNHCR:lle.
Huolimatta todellisesta nälänhädän uhasta Gazan noin kahden miljoonan asukkaan keskuudessa, vaikuttaa siltä, ettei mitään todellista konkretiaa ole saatu aikaan, poliittisia korulauseita lukuunottamatta.
Syytteet kansanmurhasta – ja Etelä-Afrikan kansainvälisessä tuomioistuimessa (ICJ) käytävä oikeudenkäynti – eivät ole juurikaan muuttaneet tätä.
Viime kuun lopulla YK:n palestiinalaisalueen ihmisoikeuksia käsittelevä erityisraportoija Francesca Albanese varoitti Israelin länsimaisia liittolaisia ja antoi raportin, jossa todettiin, että oli selviä merkkejä siitä, että Israel rikkoo YK:n kansanmurhasopimusta, ja korosti, että osallisuus kansanmurhaan oli myös ”nimenomaisesti kielletty, mikä aiheuttaa velvoitteita kolmansille valtioille”.
Tällä perusteella Nicaragua on jo haastanut Saksan ICJ:hen kansainvälisen oikeuden rikkomisesta jatkamalla Israelin aseistamista. Yksittäiset ryhmät ympäri maailmaa nostavat myös kanteita hallituksiaan vastaan.
Ja kuitenkin Saksa jatkaa aseiden toimittamista Israelille. Muut suuret aseiden toimittajat, kuten Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Australia, ovat myös jatkaneet aseiden myyntiä – vaikka Gazassa on kuollut jo yli 32 500 ihmistä ja lisää kuolee joka päivä.
”Jos valtiot, kuten Saksa, Iso-Britannia ja Yhdysvallat, eivät arvioi uudelleen, kuinka ne tarjoavat tukea Israelille, antaa se aihetta epäillä, rikkovatko nämä valtiot kansanmurhan estämisvelvoitetta vai voidaanko niitä jossain vaiheessa pitää osallisina kansanmurhaan. Tai vastaavasti muihin kansainvälisen oikeuden loukkauksiin,” kansainvälisen ihmisoikeusoikeuden professori Michael Becker Dublinin Trinity Collegesta, joka on aiemmin työskennellyt ICJ:ssä, sanoi.