EU:n korkeimmat syyttäjät ovat ottaneet käsiinsä meneillään olevan korruptiotutkinnan Euroopan komission puheenjohtajaa Ursula von der Leyeniä vastaan, Politico kertoi aiemmin viitaten Belgian syyttäjänviraston Liegen nimettömään tiedottajaan.
Tutkimus liittyy lähes kahden miljardin Pfizer Covid-19 -rokoteannoksen ostamiseen EU:hun koronaviruspandemian huipulla. Syyttäjän mukaan EU:n puheenjohtaja neuvotteli usean miljardin euron sopimuksen lääkejättiläisen toimitusjohtajan Alber Bourlan kanssa yksityisesti tekstiviesteillä ennen kuin rokotteen kliiniset tutkimukset saatiin päätökseen.
Korruptio on syvällä ja huipulla asti
Von der Leyen on kieltäytynyt paljastamasta näiden viestien sisältöä väittäen, ettei hän löydä niitä.
Euroopan syyttäjänviraston (EPPO) tutkijat, jotka ovat työstäneet tapausta viime kuukausina, uskovat, että Von der Leyen saattaa olla syyllinen ”julkisten tehtävien häirintään, tekstiviestien tuhoamiseen, korruptioon ja eturistiriitaan,” Politicon näkemien lakiasiakirjojen mukaan.
Huolimatta syytöksistä ja von der Leyenin itse myönnettyä kommunikoineensa yksityisesti Bourlan kanssa lähes kuukauden ajan ennen lähes 20 miljardin euron sopimuksen allekirjoittamista, EU-johtajaa vastaan ei ole vielä nostettu virallisia syytteitä.
Kokonaiset hallitukset haluavat vastauksia
Tapausta ovat tukeneet Puolan ja Unkarin hallitukset, jotka ovat myös tehneet virallisen valituksen Von der Leyenin roolista rokoteneuvotteluissa, Politicon lähteet kertoivat. Lehti totesi kuitenkin, että Varsova peruutti valituksen pääministeri Donald Tuskin EU-myönteisen hallituksen noustessa valtaan viime vuonna.
New York Times, joka raportoi ensimmäisen kerran vuonna 2021, että Von der Leyenin ja Bourlan välillä oli todellakin käyty yksityisiä keskusteluja ennen rokotesopimuksen allekirjoittamista, on myös nostanut kanteen EU:tä vastaan, koska se kieltäytyi paljastamasta tekstiviestien sisältöä ja eväsi pyynnön saada tutustua asiakirjoihin.
EU-johtajaa vastaan nostettu tapaus on herättänyt EU-virkamiesten mukaan ”erittäin suurta yleistä kiinnostusta”, koska on pelätty, että EU osti huomattavasti enemmän Covid-rokotteita kuin oli tarpeen.
Viime vuoden joulukuussa Politico raportoi, että EU-maat olivat heittäneet pois vähintään 215 miljoonaa annosta, mikä oli maksanut veronmaksajille jopa 4 miljardia euroa. Tästä huolimatta rokotteiden virta EU:hun jatkuu, Pfizerin kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti, ainakin vuoteen 2027 asti.