”Minun johdollani Israel ei koskaan hyväksy Haagin kansainvälisen rikostuomioistuimen yritystä heikentää sen perusoikeutta puolustaa itseään”, Netanyahu sanoi Telegramissa.
”Vaikka Haagin tuomioistuimen tekemät päätökset eivät vaikuta Israelin toimintaan, ne muodostavat vaarallisen ennakkotapauksen, joka uhkaa sotilaita ja julkisuuden henkilöitä”, hän sanoi.
Yksi Israelin johtavista televisiouutisista, Channel 12, raportoi viime viikolla, että Israel oli yhä enemmän huolissaan mahdollisuudesta, että ICC antaisi pidätysmääräyksen Netanyahua ja muita korkeita virkamiehiä vastaan väitetyistä kansainvälisen oikeuden loukkauksista Gazassa.
Raportissa kerrottiin, että pääministerin kansliassa oli ”hätäkeskustelu” aiheesta. Hallituksen tiedottaja ei heti vastannut kysymyksiin Kanava 12:n raportista tai sen yksityiskohdista.
Netanyahu uskoo olevansa kansainvälisen oikeuden yläpuolella
Israel ei ole Haagissa sijaitsevan tuomioistuimen jäsen eikä tunnusta sen lainkäyttövaltaa, mutta palestiinalaisalueet hyväksyttiin jäseniksi vuonna 2015.
Kansainvälisen rikostuomioistuimen pääsyyttäjä Karim Khan sanoi lokakuussa, että tuomioistuimella on lainkäyttövalta kaikista mahdollisista sotarikoksista, joita Hamasin taistelijat ovat tehneet Israelissa ja israelilaiset Gazan kaistalla.
Khan on sanonut, että hänen tiiminsä tutkii aktiivisesti kaikkia Gazassa väitettyjä rikoksia ja että lakia rikkovat saatetaan vastuuseen.
Hamas johti 7. lokakuuta Israelin sotilastukikohtiin ja yhteisöihin kohdistuvaa hyökkäystä, jossa 1 200 ihmistä kuoli ja 253 otettiin panttivangeiksi, Israelin väitteiden mukaan.
Israel on sittemmin aloittanut maa-, ilma- ja merihyökkäyksen, joka on tappanut jo yli 34 000 palestiinalaista Gazan viranomaisten mukaan ja tuhonnut suuren osan Gazasta. Hyökkäys, jota käydään nyt jo seitsemättä kuukautta, on ajanut suurimman osan saarretun palestiinalaisalueen 2,3 miljoonasta asukkaasta pakosalle ja luonut humanitaarisen kriisin.
ICC:llä on 124 pysyvää jäsentä, ja se voi nostaa syytteitä sotarikoksista, rikoksista ihmisyyttä vastaan, kansanmurhasta ja aggressiosta.
Kansainvälisen rikostuomioistuimen tapaus on erillinen Israelia vastaan käynnistetystä kansanmurhasta Kansainvälisessä tuomioistuimessa (ICJ), joka myös sijaitsee Haagissa.
ICJ, joka tunnetaan myös nimellä World Court, on Yhdistyneiden Kansakuntien tuomioistuin, joka käsittelee valtioiden välisiä riitoja, kun taas ICC on sopimukseen perustuva rikostuomioistuin, joka keskittyy yksilölliseen rikosoikeudelliseen vastuuseen sotarikoksista, rikoksista ihmisyyttä vastaan ja kansanmurhasta.