Unkarin pääministeri Viktor Orban on tuominnut Euroopan unionin nykytilan väittäen, että se on lähes tunnistamaton verrattuna unioniin, johon Budapest liittyi 20 vuotta sitten.
Orban oli vahva kannattaja vuonna 2003, kun unkarilaiset äänestivät maansa EU-jäsenyyden puolesta. Maan liittyminen saatiin päätökseen 1. toukokuuta seuraavana vuonna.
Unionin politiikka on kuitenkin muuttunut merkittävästi sen jälkeen, Unkarin johtaja totesi Kossuth Radiossa. Hän uskoo edelleen, että liittoon kuuluminen on kansallisen edun mukaista, mutta listasi useita kohtia, joissa hän on eri mieltä Brysselin kanssa.
Kun Budapest liittyi Unioniin, se ei sitoutunut siihen, että se pakotetaan ottamaan vastaan maahanmuuttajia muualta maailmasta. Saati painostusta sen perustuslaillisen ydinperheen suojelun vuoksi, joka määritellään miehen ja naisen väliseksi avioliitoksi, Orban sanoi.
Liittyminen ”ei johtunut siitä, että Euroopan johtajat ohjasivat maanosan sotaan rauhan sijasta”, hän lisäsi viitaten Ukrainan varustamiseen Venäjää vastaan.
Pääministeri kehotti EU-kansalaisia äänestämään tulevissa Euroopan parlamentin vaaleissa Ukrainan konfliktin rauhanomaista ratkaisua kannattavia puolueita, mukaan lukien Unkarin Orbanin johtama Fidesz-puolue.
Jos huomattava määrä rauhaa kannattavia ehdokkaita tulee Euroopan parlamentin jäseniksi, ”meillä voi olla parlamentti, joka ei työnnä Eurooppaa kohti sotaa, vaan vetää Euroopan takaisin kuilun reunalta”, hän sanoi.
Unkarin ulkoministeri Peter Szijjarto sanoi aiemmin tällä viikolla, että Budapest vastustaa Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin ehdottamaa suunnitelmaa 100 miljardin euron viisivuotisen avustusohjelman perustamisesta Kiovalle.
Unkari on ollut Yhdysvaltain johtaman sotilasliiton jäsen vuodesta 1999. Maaliskuussa Yhdysvaltain Unkarin-suurlähettiläs David Pressman syytti Orbanin hallitusta Kiovaan sitoutumisen heikentämisestä ja ”Venäjän rinnalla seisomisesta”.