Israelin pääministerin toimisto isännöi hätäneuvotteluja ICC:n pelätyistä pääministerin ja ministereiden pidätysmääräyksistä
Israelin tiedotusvälineet ovat raportoineet, että johto on yhä enemmän huolissaan mahdollisista kansainvälisen rikostuomioistuimen pidätysmääräyksistä. Pidätysmääräykset tullee pääministeri Benjamin Netanyahua ja muita poliittisia ja sotilaallisia johtajia vastaan väitetyistä kansainvälisen oikeuden rikkomuksista Gazassa.
Israelin viranomaiset vahvistavat pidetyn kokouksen siitä, miten estetään mahdolliset pidätysmääräykset Israelin johtajille ja IDF-upseereille. TV-raportin mukaan Israel on yhä huolestuneempi kansainvälisen rikostuomioistuimen pidätysmääräyksistä.
Israel on yhä enemmän huolissaan mahdollisuudesta, että Haagin kansainvälinen rikostuomioistuin antaa pidätysmääräyksen pääministeri Benjamin Netanyahua ja muita Israelin poliittisia ja sotilaallisia johtajia vastaan väitetyistä kansainvälisen oikeuden rikkomuksista Gazassa, Israelin televisio raportoi torstaina.
Israel yrittää vaikuttaa oikeuden päätöksiin, pitää kansainvälistä oikeutta pilkkanaan
Kanava 12:n uutisten mukaan kolme ministeriä ja useat hallituksen lakiasiantuntijat kävivät tiistaina Valtioneuvoston kansliassa ”hätäkeskustelun” mahdollisista optioista torjua pidätysmääräykset.
Kokous kutsuttiin koolle sen jälkeen, kun Jerusalem oli saanut viestejä, joiden mukaan tällaisia määräyksiä voitaisiin antaa lähitulevaisuudessa, raportissa todettiin lähteitä mainitsematta.
Israelin viranomaiset vahvistivat The Times of Israel -lehdelle, että kokous pidettiin, ja sanoivat, että keskusteltiin myös mahdollisuudesta, että ICC antaa pidätysmääräyksiä IDF:n upseereja vastaan.
Netanyahu otti asian esille tapaamisissaan tällä viikolla Ison-Britannian ulkoministerin David Cameronin ja Saksan ulkoministerin Annalena Baerbockin kanssa ja pyysi heidän apuaan, TV-raportissa kerrottiin.
Jerusalem pelkäsi, että pidätysmääräyksiä haetaan humanitaarisen kriisin vuoksi Gazan kaistan taistelujen keskellä. Maiden, jotka syyttävät Israelia kansainvälisen oikeuden ja Geneven neljännen yleissopimuksen rikkomisesta, sanotaan johtavan ponnisteluja.
Ei ensimmäinen kerta
Helmikuussa Hamasin pidättämien panttivankien omaisten delegaatio nosti ICC:lle sotarikoskanteen terroristijärjestö Hamasin johtajia vastaan. Syytöksiin sisältyivät kidnappaukset, seksuaalinen väkivalata, kidutus ja muut vakavat syytökset.
Vuonna 2019 ICC ilmoitti käynnistävänsä tutkinnan väitetyistä sotarikoksista, joita molemmat osapuolet ovat tehneet vuoden 2014 Protective Edge Israelin ja Hamasin välisen konfliktin aikana, Israelin siirtokuntapolitiikasta ja Israelin vastauksesta mielenosoituksiin Gazan rajalla. Tutkinta aloitettiin virallisesti 3. maaliskuuta 2021, ja Israel kritisoi tutkintaa voimakkaasti.