More

    Israel ampui tykistöllä YK:n rauhanturvaajia Sinisellä Linjalla?

    Kolme YK:n tarkkailijaa ja tulkki haavoittuivat lauantaina, kun ammus räjähti heidän lähellään heidän ollessa partioimassa jalan Etelä-Libanonissa, YK:n UNIFIL rauhanturvaoperaatio kertoi ja lisäsi, että se tutkii edelleen räjähdyksen alkuperää.

    19. maaliskuuta 1978 Yhdistyneiden Kansakuntien turvallisuusneuvosto hyväksyi päätöslauselmat 425 ja 426, joissa vaadittiin Israelin vetäytymistä Libanonista pian sen hyökkäyksen jälkeen ja varmistamaan, että Libanonin hallitus kykenee palauttamaan vallan raja-alueelle. YK:n turvallisuusneuvosto ja Nato perustivat YK:n väliaikaiset UNIFIL (United Nations Interim Force in Lebanon) rauhanturvajoukot valvomaan Etelä-Libanonin tilannetta.

    Etelä-Libanoniin on sijoitettu myös aseettomia teknisiä tarkkailijoita. UNTSO (United Nations Truce Supervision Organization) on perustettu 29. toukokuuta 1948 Lähi-idän rauhan turvaamiseksi.

    Levottomuudet raja-alueella eivät ole uusia

    Kun Israel vetäytyi Libanonista jälleen vuonna 2000, Yhdistyneet Kansakunnat vetivät rajan valtioiden välille. Tämä rajavyöhyke tunnetaan nimellä Sininen Linja, ja se erottaa Libanonin ja Israelin toisistaan. Se on noin 120 kilometriä pitkä ja kulkee maan halki Litani-joen eteläpuolelta.

    Sininen Linja on tarkoitettu estämään rajan ylityksiä ja väkivaltaisuuksia maiden välillä. Sinistä linjaa valvoo Yhdistyneiden Kansakuntien rauhanturvajoukko UNIFIL. UNIFIL:illä on noin 10 000 sotilasta alueella, ja heidän tehtävänään on valvoa rajaa ja ylläpitää rauhaa.

    Libanonilainen aseellinen ryhmä Hizbollah on käynyt tulenvaihtoa Israelin armeijan kanssa sinisen linjan yli lokakuusta lähtien samanaikaisesti Gazan sodan kanssa.

    UNIFIL sanoi lauantaina antamassaan lausunnossa, että tulen kohdistamista rauhanturvaajiin ei voida hyväksyä ja että haavoittunut henkilökunta on evakuoitu hoitoa varten. Kaksi turvallisuuslähdettä kertoi, että tarkkailijat haavoittuivat Israelin iskussa Rmeishin rajakaupungin ulkopuolella.

    Israelin armeija on kiistänyt osallisuutensa tapaukseen. ”Toisin kuin kerrotaan, IDF ei iskenyt UNIFIL-ajoneuvoon Rmeishin alueella tänä aamuna”, armeija sanoi lausunnossaan. Tämä ei olisi kuitenkaan ensimmäinen kerta kun Israel kiistää tehneensä jotain, mihin on ollut syyllinen.

    Isku on tuomittu laajasti

    Libanonin väliaikainen pääministeri Najib Mikati puhui UNIFILin komentajan Aroldo Lozaron kanssa ja tuomitsi tulen kohdistamisen YK:n henkilöstöön ja YK:n henkilöstön haavoittamisen Etelä-Libanonissa, Mikatin toimiston lausunnon mukaan.

    Rmeishin pormestari Milad Alam kertoi puhuneensa libanonilaisen kääntäjän kanssa ja vahvistanut hänen tilansa olevan vakaa.

    ”Kuulimme räjähdyksen Rmeishistä ja sitten näimme UNIFIL-auton ajavan ohi. Ulkomaiset tarkkailijat vietiin sairaaloihin Tyreen ja Beirutiin helikopterilla ja autolla”, Milad kertoi antamatta tietoja heidän tilastaan.

    Yksi tarkkailijoista oli Norjan kansalainen, joka loukkaantui lievästi, Norjan puolustusministeriö kertoi. Libanonin kansallinen uutistoimisto sanoi, että kaksi muuta haavoittunutta tarkkailijaa olivat chileläisiä ja australialaisia.

    Myös YK:n pääsihteeri Antonio Guterres tuomitsi räjähdyksen ja vaati rauhanturvaajien turvallisuuden varmistamista YK:n tiedottajan Stephane Dujarricin lausunnon mukaan.

    ”Nämä vihamieliset toimet eivät ole vain häirinneet tuhansien ihmisten toimeentuloa, vaan ne muodostavat myös vakavan uhan Libanonin, Israelin ja alueen turvallisuudelle ja vakaudelle”, Dujarric sanoi.

    Israel rikkoo kansainvälistä oikeutta, iskuissa kuolee jatkuvasti paljon sivullisia

    Israelin Libanonin pommituksissa on kuollut lähes 270 Hizbollahin taistelijaa, mutta myös noin 50 siviiliä – mukaan lukien lapsia, lääkäreitä ja toimittajia – ja Israel on osunut myös sekä UNIFILiin että Libanonin armeijaan.

    UNIFIL sanoi viime kuussa, että Israelin armeija rikkoi kansainvälistä oikeutta ampumalla ryhmää selvästi tunnistettavissa olevia toimittajia tappaen Reutersin toimittajan Issam Abdallahin.

    YK:n Libanonin erityiskoordinaattori Joanna Wronecka sanoi lausunnossaan olevansa ”surullinen” kuultuaan vammoista ja että tapaus oli ”toinen muistutus kiireellisestä tarpeesta palata vihollisuuksien lopettamiseen Sinisellä Linjalla”.

    Yhdysvallat ja muut maat ovat pyrkineet saamaan diplomaattisen ratkaisun Hizbollahin ja Israelin väliseen tulenvaihtoon. Hizbollah sanoi, että se ei lopeta vihollisuuksia ennen kuin Gazassa on tulitauko.

    Ajankohtainen

    Victor A. Lausas
    info@ajankohtainen.fi

    Ajankohtainen
    Ajankohtainen
    Ajankohtainen on kotimainen uutispalvelu, joka tarjoaa ajankohtaisia uutisia, artikkeleita ja analyyseja niin kotimaasta kuin maailmaltakin. Pyrimme tuomaan lukijoillemme luotettavaa, objektiivista ja tasapuolista tietoa eri aihealueilta, olipa kyse sitten kansainvälisistä tai kotimaisista tapahtumista.

    Uusimmat

    Aiheeseen liittyen