More

    Edustajainhuone hyväksyi $95 miljardin avun, TikTok-laki mukana

    Yhdysvaltain edustajainhuone hyväksyi lauantaina laajalla kahden puolueen tuella 95 miljardin dollarin lainsäädäntöpaketin, joka tarjoaa rahallista apua Ukrainalle, Israelille ja Taiwanille. Kiistelty TikTok-laki on myös vivutettu kokonaisuuteen mukaan. Noin puolet republikaaneista, se konservatiivisempi puoli, esitti asiasta äänekkään vastalauseensa.

    Lue taustaa: Yhdysvaltojen TikTok-laki, miksi kiire?

    Lakiehdotus etenee nyt Yhdysvaltojen senaattiin, jossa on demokraattienemmistö ja joka mitä suurimmalla todennäköisyydellä sen myös hyväksyy, kunhan laki saadaan senaatissa käsiteltyä.

    Yhdysvaltain edustajainhuoneessa puhemiehellä on suuri valta käsiteltäviin asioihin, ja Ukrainan apu onkin tähän asti tyssännyt juuri puhemieheen, republikaanien Mike Johnsoniin, joka ei ole ottanut Ukrainan tukipaketteja käsittelyyn kuukausiin. Yhdysvaltain johtajat demokraattipresidentti Joe Bidenistä aina senaatin ylimpään republikaaniin Mitch McConneliin olivat kuitenkin kehoittaneet Johnsonia ottamaan tämän uuden paketin äänestykseen.

    Senaatin on määrä aloittaa edustajainhuoneen hyväksymän lakiesityksen käsittely tiistaina iltapäivällä, jolloin vuorossa ovat ennakkoäänestykset. Lain lopullista hyväksyntää odotetaan joskus ensi viikolla, minkä jälkeen presidentti Biden voisi allekirjoituksellaan sinetöidä lain voimaantulon.

    Lakipaketti tarjoaa $60,84 miljardia Ukrainan konfliktin tukemiseen, josta $23 miljardia on suoraan Yhdysvaltojen tarjoaman aseavun, varastojen ja fasiliteettien täydentämiseen, $26 miljardia Israelille, josta $9,1 miljardia on humanitaariseen apuun ja noin $15 miljardia rajoittamattomaan aseapuun, sekä $8,12 miljardia Tyynenmeren alueelle, mukaan lukien Taiwan.

    Huomionarvoista on, että sama edustajainhuone, joka nyt tarjoaa Israelille $15 miljardia rajoittamatonta aseapua, päätti juuri viime viikolla lopettaa UNHCR:n rahoituksen. UNHCR on suurin Gazassa toimiva avustusjärjestö, joka on toiminut alueella jo vuosia.

    Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskiy kerkesi jo kiittämään avusta viestipalvelu X:ssä, vaikka lakia ei ole vielä edes hyväksytty.

    Avulla on vielä matkaa edessä

    On epäselvää kuinka pitkään uusi sotilaallinen rahoitus riittää, epäilemättä olemme pian taas vastaavan tilanteen edessä, kongressin osapuolet vääntämässä uudesta apupaketista keskenään.

    Äänestystulos Ukrainan rahoituksen hyväksymisestä oli 311-112. Merkittävää on, että vain 112 republikaania vastusti lakia, ja 101 kannatti.

    ”Mike Johnson on epäonnistunut ankka… hän on historiaa”, äärioikeiston republikaanien edustaja Marjorie Taylor Greene sanoi toimittajille jälkeenpäin.

    Hän on ollut johtava Ukrainan avun vastustaja ja ryhtynyt toimiin, jotka uhkaavat erottaa Johnsonin virastaan tämän asian vuoksi. Greene ei kuitenkaan vienyt asiaa lauantaina loppuun.

    Äänestyksen aikana useat lainsäätäjät heiluttivat pieniä Ukrainan lippuja, kun kävi selväksi, että lakipaketin Ukraina-osa oli menossa läpi. Johnson varoitti lainsäätäjiä, että se oli ”sääntörike”.

    Edustaja Bob Good, kovan linjan House Freedom Caucuksen puheenjohtaja, sanoi perjantaina toimittajille, että lakiehdotukset edustavat ”liukumista alas suurempaan finanssikriisin ja ’Yhdysvallat viimeisenä’ -käytäntöjen kuiluun, jotka heijastavat Bideniä, (demokraattisen senaatin enemmistön johtajaa Chuck) Schumeria ja (edustajainhuoneen demokraattien johtaja Hakeem) Jeffriesiä, ne eivät edusta amerikkalaisia kansalaisia.” Joidenkin lähteiden mukaan jopa 80% yhdysvaltalaisista olisi apupakettia vastaan.

    Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump, jolla on valtava vaikutus puolueessa, ilmaisi 12. huhtikuuta tukensa Johnsonille ja sanoi torstaina sosiaalisessa mediassa, että Ukrainan selviytyminen on tärkeää Yhdysvalloille.

    TikTok-laki vivutettu mukaan apupakettiin

    Epätavallinen neljän lakipaketin kokonaisuus sisältää myös toimenpiteen, jonka avulla Yhdysvaltain hallitus voi pakottaa ByteDancen, TikTokin omistajan, myymään TikTokin Yhdysvaltojen liiketoiminnan toiselle amerikkalaiselle yhtiölle vuoden kuluessa, tai yhtiön sovellus estetään sovelluskaupoista Yhdysvalloissa. Tämä merkitsisi hidasta kuolemaa yhtiölle, joka ei saisi enää uusia käyttäjiä. Myyntiaika on kaksinkertainen kuin aikaisemmassa, maaliskuun lakiehdotuksessa.

    Sama määräysvalta koskee kaikkia muitakin sovelluksia ja verkkopalveluita, jotka hallinto määrittelee uhaksi kansalliselle turvallisuudelle. Tarkempia kriteereitä määrittelylle ei sen kummemmin kuitenkaan ole, joten kyseessä on lähes mielivaltaan perustuva laki, jonka perimmäinen tarkoitus on puhdas sensuuri.

    21st Century Peace through Strength -laki antaisi liittohallitukselle myös mahdollisuuden siirtää Venäjältä jäädytettyä suvereenia omaisuutta Ukrainalle ja laajentaa Iranin ja sen öljyntuotannon vastaisia pakotteita.

    Apupaketti sisältää useita Iranin lisäpakotteita koskevia toimenpiteitä, mukaan lukien kaksi, jotka ”saattaisivat suoraan vaikuttaa Iranin öljyn vientiin, jos ne pannaan täytäntöön ja käytäntöön”, puolueettoman tutkimusryhmän ClearView Energy Partnersin mukaan.

    Yhdysvalloilla on jo lukuisia pakotteita Iranin öljynviennille sen ydinohjelman vuoksi, mutta Iranin öljytoimitukset ovat kasvaneet Kiinan vahvan kysynnän vuoksi.

    Ajankohtainen

    Victor A. Lausas
    info@ajankohtainen.fi

    Ajankohtainen
    Ajankohtainen
    Ajankohtainen on kotimainen uutispalvelu, joka tarjoaa ajankohtaisia uutisia, artikkeleita ja analyyseja niin kotimaasta kuin maailmaltakin. Pyrimme tuomaan lukijoillemme luotettavaa, objektiivista ja tasapuolista tietoa eri aihealueilta, olipa kyse sitten kansainvälisistä tai kotimaisista tapahtumista.

    Uusimmat

    Aiheeseen liittyen